Adventshälsning

Årets adventshälsning tar oss djupt in i de jämtländska skogarna och Dalcos 30-åriga historia, som för vår grundare Jan-Erik Lindqvist började långt tidigare än 1987.

För 76 år sedan, år 1941, föddes en pojk vid namn Jan-Erik Lindqvist i den djupa jämtlandsskogen. Jan-Erik växte upp i ett typiskt timmerhus utanför Bräcke i den lilla byn Albacken i Hällesjö socken. Se bilden till höger. Från samma by kom även friidrottaren, medeldistanslöparen och långdistanslöparen Nils Gunder Hägg. Gunder satte under åren 1941-1945 hela 16 världsrekord.

I sina tidiga dagar jobbade Jan-Erik som bagarlärling, för att som lite äldre sedan börja jobba till skogs. En dag fick han, till följd av det tunga arbetet, ont i ryggen. Han fick lov att gå till doktorn som sa till honom att han minsann fick sluta arbeta i skogen och istället ägna sig åt något annat. Något mer skonsamt för ryggen.

I Albacken fanns det inte så mycket att välja på. Det fick bli studier i grannbyns yrkesskola. Där läste Jan-Erik elteknik, vilket senare skulle bli början på Dalco. Till slut hamnade Jan-Erik hos Ericsson som, utöver telefoni, tillverkade tågväxlar. Där var han med och utvecklade den första elektroniska tågväxeln. Efter många års arbete som servicechef samt VD inom styr- och reglerteknik grundade Jan-Erik Dalco-koncernen.

Det har nu gått 30 år sedan Dalco grundades år 1987. Bolag inom koncernen har sålts och nya bolag har bildats och förvärvats. Kärnan är än i dag densamma som den var i koncernens tidiga år, och vi som arbetar inom Dalco har samma värderingar då som nu. Ledstjärnorna är fortfarande kompetens, engagemang och pålitlighet.

Vi vill avslutningsvis i denna adventshälsning tacka alla som har gjort Dalco till vad det är i dag och önska er alla en trevlig och kärleksfull första advent på söndag.

Ett tidstypiskt timmerhus i vinterskrud djupt in i de jämtländska skogarna.
Bild: Peter Levin

Jan-Erik Lindqvist håller tal på restaurang Azabache i Palma under Dalcos 30-års jubileum på Mallorca, Spanien. Fler bilder från jubileet finns att se här.
Bild: Edvin Hellsing